| Napravite nalog
Powered by Core Design

Adresar

Građanska inicijativa "Majka Hrabrost"

Adresa
TC "Piramida", II sprat, lokal 107c, Jurija Gagarina 149a
Blok
44
Telefon
011/3188-065
E-mail
Votes
3
Visited
1143
Oceni
3 glasova
Građanska inicijativa
Građanska inicijativa "Majka Hrabrost" rezultat je spontanog bunta žena nezadovoljnih tretmanom u srpskim porodilištima. Žalbe se prvenstveno odnose na neprikladno ponašanje zaposlenih u porodilištu, zastarele i nehumane bolničke protokole i korupciju.

Spontani bunt je pokrenula serija tekstova objavljenih na blogu B92 u septembru 2008. godine, kroz koje je jedna žena detaljno opisala svoje iskustvo iz porodilišta. Istog trenutka, kroz komentare na blogu, slične priče počele su da objavljuju i druge porodilje, kako iz Srbije, tako i iz dijaspore. Skupljene priče objavljene su na vebsajtu "Majka Hrabrost" paralelno sa pozivom za potpisivanje Peticije ministru zdravlja.

Drastična razlika između iskustava iz zemlje i inostranstva, kao i potresna svedočanstva žena koje su prošle kroz srpska porodilišta, motivisala je mnoge da potpišu peticiju. Za četiri dana, isključivo preko interneta, prikupljeno je oko 1.200 potpisa. Usledila je reakcija ministra zdravlja koji nas je pozvao na sastanak na kome je dogovorena saradnja u procesu rešavanja nagomilanih problema u porodilištima Srbije.

Danas je "Majka Hrabrost" registrovano udruženje građana koje se opredelilo da dugoročno ulaže napore na poboljšanju uslova za rađanje u našim porodilištima. Podršku smo dobili pre svega od javnosti, ali i od institucija i nekih društveno odgovornih kompanija. U prvih deset meseci Peticiju ministru zdravlja potpisalo je blizu 6.000 ljudi (isključivo preko interneta), dok je oko 650 žena poslalo svoje priče sa blizu 800 porođaja.

Radno vreme: 12.00 - 17.00 (radnim danima)
Follow us on Foursquare
EUnet