| Napravite nalog
Powered by Core Design

Adresar

Udruženje starosedelaca Novog Beograda - "Paviljonac uvek"

Adresa
Luja Adamiča 24
Telefon
+381 63 323102, +381 64 4871624
E-mail
Votes
2
Visited
1283
Oceni
2 glasova
Udruženje starosedelaca Novog Beograda -
UDRUŽENJE STAROSEDELACA NOVOG BEOGRADA - "PAVILJONAC UVEK"
Kao i sve priče i priča o nastanku Udruženja starosedelaca Novog Beograda - "Paviljonac uvek", ima svoj početak. Sve je počelo na obalama jedne od predivnih reka Beograda - Dunava.
Kako žive u relativnoj bliziini ove reke priličan broj paviljonaca ima čamce a neki i sojenice na obali prekoputa zemunskog keja. Upravo u toj predivnoj prirodnoj oazi često se sretaše tri stara poznanika i prijatelja iz mladosti, tri stara paviljonca, Dule Rakita, Peca Vujičić i Potkonjak Vjekoslav-Veka. Svi su prevalili 50-tu i svoj mir često traže u lepotama prirode kraj reke uz koju su i odrasli. Tamo "preko" (zemunskog keja), uz Dunav obasjan suncem, uz miris reke, u nestvarnoj tišini nadomak grada, tri paviljonca su se često prisećala mladosti i jedinstvenog detinjstva u paviljonima, prvim zgradama Novog Beograda.
Inspirisan razmišljanjima o proteklim lepim danima 60-tih, Dule je došao na ideju da se oformi društvo paviljonaca i da se ponovo susretnu nekadašnji mladići... i devojke. Insistirao je na Pecinoj i Vekinoj pomoći da se organizuje sastanak i stupi u kontakt sa još nekim paviljoncima kako bi se započelo na realizaciji ideje.
Dosta vremena je proteklo u pronalaženju istomišljenika koji bi bili u stanju da iznesu ideju i realizuju zamisao. Upornost i vera u ideju urodili su plodom - u restoranu "Igmanac" (pored hotela "Putnik" u Novom Beogradu) sastalo se nekolko staraih paviljonca: Dule Rakita, Dule Blagojević, Pavle Nikitović-Nik, Peca Vujičić... i razradili načine realizacije, konkretizovali zadatke i pristupili akciji. Poradilo se na afirmaciji ideje i pronalaženju finansijskih rešenja u čemu su im pomogli Dragan Šljivančanin, Nebojša Radmilović-Šeki, Vanja Bulić, Potkonjak Vjekoslav-Veka... Oformila se grupa koja je predstavljala jezgro dovoljno jako da prikupi i ostale paviljonce.

Prvom okupljanju pavijonaca 2006. u "Radničkom kulturnom centru" prisustvovalo je nekoliko stotina pristalica ove ideje koja je definitivno zaživela. Bilo je i onih koji su doputovali sa drugih kontinenata da daju podršku formiranju Udruženja. (pokretne slike sa leve strane)

Tako je 2006. organizovana I skupština Udruženja starosedelaca Novog Beograda "Paviljonac uvek" na kojoj je donešen Statut Udruženja.
Komentari (2)
byIgor, april 1, 2011
Pa izgradjeni su prvi,neracunam blok 1 fontana.Vec kao naselje gde ljudi
zuve,i doskora je bilo chisto vojno,tj neko od roditelja je morao raditi
pri vojsci da bi ziveo u njima.ali docose 2000-te i pokvarishe nam
strukturu!
Dodjeoshe neki novi klinci,koj neznaju nishta o shkolama kao shto su marko
i shpanac,o rivalstvu sa gundulicem,o kalvariji.....
Progres..Nazalost!!
bySnave, januar 2, 2011
Sjajno, Udruzenje starosedelaca Novog Beograda! Ali, zasto "paviljonac uvek"? Ima i nas koji smo dosli 1966. godine, a i ranije(nismo ziveli u paviljonima) i smatramo da smo starosedeoci. Skoro 50 godina zivim na Novom Beogradu, Blok br. 1, pored "Fontane". Da li sam starosedelac? Mogu li da se uclanim? Postoji li jos uvek Udruzenje?
Rezultati 1 - 2 of 2
Follow us on Foursquare
EUnet