| Napravite nalog
Powered by Core Design

Adresar

OŠ "Nadežda Petrović" (bivša Žikica Jovanović Španac)

Adresa
Luja Adamiča 4
Blok
7
Telefon
011 26 01 295
Fax
011 26 05 758
E-mail
Votes
27
Visited
2726
Oceni
27 glasova
OŠ
Основна школа «Жикица Јовановић Шпанац» основана је 1956. године и једно полугодиште је радила у згради Основне школе "Иван Гундулић". Затим прелази у зграду садашње IX гимназије (недалеко одавде) и ту остаје до 1964 године. Тада добија нову зграду, на новој локацији у непосредној близини, у улици Луја Адамича 4 у којој се и данас налази. Нова локација је у непосредној близини старе, али сада је школа померена од прометних саобраћајница и свакако знатно сигурнија за ученике приликом доласка и одласка из школе.

Априла 2003. године Школа је променила име у Основна школа «Надежда Петровић».

Некада је школа имала и до 1500 ученика и радила у три смене. После 1990 године број ученика стално опада и школска 2000/2001 година завршена је са 684 ученика. Тада почиње благи пораст и школска 2003/2004. година завршена је са око 780 ученика. Школске 2004/2005. године број ученика остаје углавном исти, а онда почиње поново да опада, тако да је школска 2005/2006. година завршена са око 765 ученика. Школска 2006/2007. година завршена је са око 730 ученика.
Komentari (9)
byRoditelji, januar 30, 2015
Deci takvih roditelja je najteže.

Takvi roditelji su po pravilu neuspešni i nezadovoljni sami sa sobom i svojim životom. Uglavnom su neobrazovani, pa čak iako su završili i fakultet i svoje frustracije i neostvarene ambicije prenose na svoju decu. Ne retko su neopravdano zahtevni prema svojoj deci, a da pritom i ne slute kakve posledice mogu da izazovu kod svoje dece kad pred njih postavljaju nerealno visoke zahteve (odličan uspeh, vukova diploma...).
I naravno, kada im deca ne mogu postići očekivani rezultat, svi drugi su krivi osim roditelja.

Zapitaj se Dominik, koliko si vremena posvetio svojoj deci i pomogao im da nauče lekciju, uradi domaći zadatak... Nisi im posvetio ni malo vremena, jer ne bi ni znao kako da uputiš dete u metode uspešnog učenja, a zadatke ne bi umeo da rešiš ni za drugi razred osnovne škole. Tebi je važnije da odeš na pivo u kafanu nego da posvetiš malo vremena deci... ali zato od njih tražiš nemoguće...

Ne valja mu škola, ne valjaju mu nastavnici, a na 50 metaara od ove škole - "Marko Orešković". Pa što nisi dete upisao u tu školu kad ti ne valja ova škola.

Ova zemlja Srbija je puna takvih kao što si ti, pa nam je tako kako jeste.
byMarko, avgust 22, 2013
@Dominik
Hahaha, pa sto pljujemo po Tanji kad je dusa od coveka. Izgleda da su neki navikli da se ocene poklanjaju, a sto se lenje dece tice... ocigledno je da takva postoje u vasoj kuci.
byDominik, juni 21, 2013
Škola kao škola, ni bolja ni gora od drugih. Nastavnici kao nastavnici, ni bolji ni lošiji od drugih. Međutim ono što može da upropasti sliku su razredni starešine.

Moje dete je imalo tu nesreću da joj razredni starešina bude Tanja Poleti, nastavnica muzičkog. Ta osoba je imala čast da postane razredni starešina odeljenju sa ukupno najboljim uspehom u poslednjih dosta godina( po rečima samih nastavnika).

Na žalost sada možemo samo da žalimo što tu ženu nismo pažljivije slušali kada nam je na prvom roditeljskom sastanku priznala da su je NATERALI protiv njene volje da bude razredni starešina tom odeljenju. Bilo kako bilo ta osoba nije uspela da se izbori sa sopstvenim kompleksima(jer verovatno u svojoj kući ima neuspešnu i lenju decu) i našoj deci se OSVETILA tako što se NI ZA JEDNO dete nije zauzela na završnom nastavničkom veću. Već je bilo dece koja su vrlo dobra sa prosekom 4,4 ili nisu Vukovci zbog par četvorki u osmom razredu.
Eto kao nauk sledećim generacijama i roditeljima. Slušajte i REAGUJTE!
byradoznao, decembar 7, 2012
Većina komentara su utisci iz prošlih godina.Šta se sada dešava u školi ?
byDragan Antonijevic, novembar 2, 2012
Ja sam generacija koja je krenula u skolu 1958-me, par nedelja u americke barake ,a zatim u novu skolu Zikica Jovanovic Spanac. Moja draga uciteljica se zvala Zora Vuckov i ostala mi je u secanju kao druga majka. Na sajtu http://www.paviljonacuvek.com/paviljon/iz_skole/iz_skole.html....se nalaze slike iz vise novobeogradsih skola, a na dve neptpisane se nalazi i uciteljica Zora Vuckov, ali sa nekim drugim generacijama ucenika.Veliki pozdrav.
byProf. dr Zoran Vucinic, januar 12, 2012
Pripadam generaciji 1960/1968. Bio sam ucenik ucitiljice Jule Balaban (Brdar).Rado se secam vremena provedenog u ovoj skoli, a to secanje uvek je praceno sa odredjenim emocijama. Moje odeljenje je 1988. godine obelezilo 20 godina zavrsetka osnovne skole,sto je jedinstven slucaj na tom nivou obrazovanja. Sa uciteljicom Julom sam i danas prijatelj, sto je dokaz mog visokog postovanja koje neprekidno gajim prema njoj, kao licnosti i kao pedagogu.To sam i javno izneo pred impozantnim skupom na promociji jedne moje knjige 2001. godine.Uz veliko postovanje licnosti i dela Nadezde Petrovic, zao mi je sto je skola promenila ime. Bez obzira na to, zelim joj mnogo uspeha i da bastini onaj pedagoski nivo po kome je bila poznata u vreme mog skolovanja u noj.
bynatasa, novembar 8, 2011
puno toplih i od srca najdrazih pozdrava mojoj omiljenoj nastavnici Danki Bijic.Zao mi je sto je skola promenila ime,ali mi je drago sto u njoj i dalje radi tako divan pedagog .
Generacija 1975/83
bymiki, maj 30, 2011
zaista mi nije jasna ova moda sa menjanjem imena škola koje od početka svoga rada nose to ime. Škola Španac je imala svoju tradiciju i svi su znali za nju a sada kao da nije ni postojala, šta je sa svim onim trofejima koje je osvajala naročito hor, ko se sada hvali tim uspesima? Jedno drvo u dvorištu je zasadio naš razred i to nam daje za pravo da kažemo da je škola Španac naša škola a ne ova koja je sada. Kao da su nam srušili školu, a nas ostavili bez uspomena. Ime Španac je imalo težinu, za ovu školu niko ne zna, isto kao i škola Užička republika koja se sada zove "?????". Pozdrav svim "Špancima"!
byvesna, avgust 11, 2010
Ja sam generacija 1965-1973. učiteljica Nadežda Ljubić. Ima li nas još na facebooku?
Rezultati 1 - 9 of 9
Follow us on Foursquare
EUnet