Poslednje poruke na forumu

Apel stanara otrovnih zgrada: Poziv na protestnu šetnju!
sreda, 26 novembar 2014

Poštovane komšije, sugrađani,

Potrebna nam je vaša pomoć!

Organizujemo protestnu šetnju u nedelju 30. novembra 2014, s početkom u 12 časova, od naselja Dr Ivan Ribar (Mileve Marić Ajnštajn 80-82) do Gandijeve.
Mi već četiri meseca pokušavamo da rešimo svoje stambeno pitanje i svaki put nailazimo na zid od strane Građevinske direkcije Srbije, koja u svakom ponuđenom rešenju krši naša osnovna ljudska prava. Tokom protekla četiri meseca uputili smo desetine dopisa raznim institucijama, imali više desetina sastanaka s njima, između ostalog, i u Ministarstvu građevinarstva i urbanizma, ali do razrešenja naše situacije nismo došli, jer smo u svakom njihovom ponuđenom rešenju mi ti koji treba da se odreknemo svoje imovine i da snosimo dodatne troškove, kao da nije dovoljno to što smo živeli u otrovnim stanovima više od pola godine.

Kao poslednji pokušaj izbavljenja iz ove nevolje izaći ćemo na ulice. Pozivamo vas da nam se pridružite, jer nam je vaša podrška neophodna. Oštećeni stanari iz ulice Mileve Marić Ajnštajn br. 80, 82, 100 i 102.

Kupili smo stanove od Građevinske direkcije Srbije (GDS), koja je po Zakonu o planiranju i izgradnji istovremeno i nadzorni organ. Upotrebnu dozvolu je izdalo Ministarstvo građevinarstva i urbanizma. Zamislite šok kada smo od Gradskog zavoda za javno zdravlje 25. jula 2014. saznali da mi i naša deca udišemo benzen, fenol, tuluen. Kako je moguće da GDS, koji je osnovala Republika Srbija, može da useli svoje kupce, vaše sugrađane, komšije u otrovne zgrade, pusti ih da udišu kancerogene materije 10 meseci, zatim ih privremeno iseli a potom primorava da se vrate u svoje otrovne stanove kada ih „očiste“? Na zahtev GDS, Institut za nuklearne nauke Vinča donosi i Elaborat o sanaciji, čiji rezultati, između ostalog, dokazuju da su, u odnosu na čvrsti otpad ili otpadne vode, u našem betonu pronađene i do 60 puta veće koncentracije kancerogenih materija! I šut koji bi ostao od oguljenih zgrada morao bi da se tretira u laboratoriji, a tek onda da se odnese na deponiju.

Dakle, u vašem komšiluku su zgrade koje ne zadovoljavaju ni kriterijume prisustva na deponiji. A odmah pored nalaze se vrtić i dečje igralište.

GDS nam je ponudio ugovor o iseljenju koji podrazumeva plaćanje troškova života u iznajmljenom stanu, ali samo pod uslovom da prihvatimo sanaciju i vratimo se u svoje stanove. U nama rastu otpor i sumnja: već smo otrovani, a još i da pristanemo na eksperiment. Tražimo da GDS donese zvaničan Plan sanacije u skladu sa zakonima i propisima. Međutim, plan koji nam je predstavljen kao konačan 1. oktobra. 2014. ne podrazumeva čak ni otklanjanje kancerogenih materija iz svih delova zgrade, jer tako odgovara budžetu GDS. Srećom, naučnici, savesni i odgovorni ljudi iz Vinče, nisu pristali da daju potpis na polovičnu sanaciju, jer im je prioritet zdrav život stanara. Ministarstvo zdravlja navodi da dugotrajno udisanje navedenih materija, čak i u niskim koncentracijama, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje. Većina nas odbija potpisivanje ugovora o sanaciji. Izjavljujući kako brine o svojim sugrađanima, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma naložilo je da GDS stanarima ponudi opcije za rešenje problema. Ponadali smo se da ćemo konačno moći da nastavimo normalan život.

Pored navodne sanacije, GDS je ponudio:
1. da vrati stanarima novac, ali manji od iznosa koji su platili, i to za 10%, jer GDS zapravo otkupljuje stan od vlasnika, a stanar gubi pravo prvog kupca nekretnine. Što je živeo u stanu, živeo je.
2. zamenu stana za stan u vlasništvu GDS. Pošto oni ne raspolažu stanovima manje kvadrature, poput većine stanova u našim zgradama, stanari otrovnih zgrada treba da doplate GDS i po nekoliko desetina hiljada evra – što je, naravno, sitnica.

Ali to nije sve. Kome se ne sviđaju ove opcije, ponuđena im je još jedna – tužba! Jer šta će nama imovina i ušteđevina? Šta će nama sve ono što smo kupili u stanu? GDS smatra da ne treba da nam nadoknadi sve što smo uložili u stan, jer mi smo obični građani Srbije koje su oni uselili u otrovne zgrade i ostavili da im deca udišu kancerogene materije.

Danas je četiri meseca od saznanja o prisustvu kancerogenih materija u našim stanovima i zgradama. I dalje nemamo rešeno stambeno pitanje, jer nam Građevinska direkcija Srbije ne vraća ono što smo joj platili, niti namerava da nam vrati sve što smo uložili u stan, a kamoli život izubljen u ovoj agoniji i otrovima.

 
< Prethodno   Sledeće >
Follow us on Foursquare
EUnet

Vesti iz opštine

  • Изложба Весне Зарев у Блок галерији
  • На радост малишана одржана предускршња инклузивна радионица
  • Управа градске општине Нови Београд због ускршњих празника неће радити oд петка до понедељка, од 14. до 17. априла 2017. године
  • У новобеоградским „Павиљонима“ откривена биста сликару Павлу Никитовићу Нику
  • Одржана прва радионица у оквиру пројекта „Школа паметне комуникације“

Trenutno na TV-u

TV uživo