Poslednje poruke na forumu

Divlje naselje uz Savu
utorak, 27 april 2010

OstružnicaNa potezu od šljunkare na Savi, od Bloka 45 do Ostružničkog mosta, uz samu obalu reke, u roku od samo godinu dana bespravno je podignuto nekoliko stotina vikend kuća, piše dnevni list "Danas". Sve do pre godinu, dve, tu su bile gotovo neprohodne šikare. Sava redovno svake godine plavi taj prostor, ali divlji preduzimači lako su rešili taj problem, pa su sve te kuće, poput sojenica, izgrađene na dva, tri metra visokim betonskim stupovima.

Ono što je najinteresantnije, niti jedna opštinska ili gradska nadležna ustanova, nema tačnih podataka o tome, ko su vlasnici kuća, zašto nisu srušene, ko je uopšte dozvolio da se uzurpira priobalje i ograđuju privatne plaže. Međutim, kuće i dalje niču uz obalu reke i ugrožavaju reni bunare, iz kojih se pijaćom vodom snabdeva dobar deo prestonice.

Na ovom delu obale Save ne postoji potrebna infrastruktura, ali to ipak ne predstavlja problem za dovitljive sugrađane. Kuće imaju sve što je potrebno za život, uključujući i struju i vodu, koju naravno, niko ne plaća. Prostor oko većine kuća strogo je ograđen, pa je tako ostalim građanima onemogućen prilaz reci Savi.

OstružnicaOstružnicaOstružnica

U opštini Novi Beograd kažu da znaju da je na obali Save nikao veliki broj nelegalnih objekata, ali da taj problem nije u njihovoj nadležnosti. Naime, svi ti objekti nalaze se na priobalju, koje nije građevinsko zemljište. Ni zaposleni u republičkim institucijama nisu u celosti nadležni da reše ovaj problem. Oni objašnjavaju da je u pojasu od obale do nasipa zabranjena gradnja objekata bez vodoprivredne saglasnosti, ali da ta institucija nema ovlašćenja da naredi rušenje izgrađenih objekata.

Do sada niko nije uspeo da utvrdi ko su vlasnici pomenutih objekata, nadležni organi ne znaju koga da jure, odnosno kome da uruče inspekcijske prijave i naloge za rušenje, ali je zato podneto dvadesetak krivičnih prijava protiv šofera koji su vozili kamione sa šutom preko nasipa.

Dok nadležni dokazuju da nisu nadležni, nelegalna gradnja ugrožava i bunare pijaće vode. U JKP Beogradski vodovod i kanalizacija napominju da ovi objekti direktno ugrožavaju bunare "Beogradskog vodovoda", ali problem je što su svi oni izgrađeni u zoni neposredne zaštite, i Beogradski vodovod ništa ne može da uradi. I u Elektrodistribuciji ističu da vlasnici nelegalno izgrađenih objekata na levoj obali Save ne dobijaju struju preko tog preduzeća.

(Izvor: Danas, foto: Panoramio)

 
< Prethodno   Sledeće >
Follow us on Foursquare
EUnet

Vesti iz opštine

  • Радно време Управе општине Нови Београд
  • Изложба Весне Зарев у Блок галерији
  • На радост малишана одржана предускршња инклузивна радионица
  • Управа градске општине Нови Београд због ускршњих празника неће радити oд петка до понедељка, од 14. до 17. априла 2017. године
  • У новобеоградским „Павиљонима“ откривена биста сликару Павлу Никитовићу Нику

Trenutno na TV-u

TV uživo