Poslednje poruke na forumu

Izložba inspirisana Kineskim tržnim centrom u bloku 70
sreda, 17 februar 2010

mt_none:Prelazi Tokom februara godine na 3. spratu novog Kineskog tržnog centra u bloku 70 biće postavljena izložba pod nazivom PRELAZI. Projekat "PRELAZI" posvećen je aktiviranju umetničkih potencijala neočekivanih prostora u gradu, umetničkoj produkciji koja je inspirisana prostorom Kineskog tržnog centra, kao i aktuelnim sociološkim i ekonomskim dešavanjima, okupljajući autore različitih estetskih senzibiliteta i profesionalnih usmerenja. Postavljajući balans postojećim modelima prezentacije i produkcije, cilj projekta jeste kreiranje imaginativnih prostora, u kojima je omogućeno stvaranje različitih mogućih budućnosti.

Učesnici projekta jesu autori koji prepoznaju Blok 70 kao veoma važan deo našeg grada, ali i prisutnu alijenaciju i kontradiktorna osećanja koja se vezuju za ovaj deo grada i koji svojim radovima reaguju na taj fenomen u cilju razvoja umetničkih projekata koja neće doprineti njegovoj daljoj marginalizaciji, već regeneraciji ove lokalne zajednice.

Izložba je otvorena u novom Kineskom tržnom centru u Bloku 70, 3. sprat, Jurija Gagarina 91 od 1. februara do 1. marta 2010. godine. Radno vreme od 10h do 17h, osim utorka.

mt_gallery:Izložba Prelazi

"PRELAZI" su postavljeni kao pilot projekat umetničkog aktiviranja prostora Kineskog tržnog centra. Projekat podrazumeva radove iz oblasti vizuelnih umetnosti, autora koji pokrivaju različita područja vizuelnih umetnosti – od ilustracije, dizajna do filma i arhitekture.

Kao umetnička praksa koja se ostvaruje unutar ove simbolične građevine, umetnički projekti produciraju značenja i forme grada. U ovom svojstvu mogu uticati na dalji razvoj, učestvovati u restukturiranju, postavljati važna pitanja - Ko koristi ovaj prostor? Kakva je istorija ovog mesta? Kakve koristi mogu umetnički projekti doneti lokalnoj zajednici?

Zato, odgovarajući na prostorne karakteristike i značaj Kineskog tržnog centra, autori koriste svoja lokalna iskustva,poput Aleksandra Maćaševa, koji u svom radu "REC > PLAY > PRINT" problematizuje pitanja ekonomskih uslova vezanih za kinesku kulturu na prostornom uzorku od par kvadratnih kilometara. Manhattan, New York, na osnovu iskustva života i rada u New Yorku. Kontrastudio iz Niša svojim radom "Made in China", takođe se obraća fenomenu kineskog proizvoda, dok Nebojša Cvetković u okviru svog prepoznatljivog autorskog senzibiliteta podseća na složeni odnos između motiva kineske tradicionalne kulture i izazova savremene umetničke produkcije, odnosno prihvatanja kulture kao robe, putem dobrodošlice koju upućuje "Maneki Neko" ili "Mačka koja maše", kao jedan od najprepoznatljivijih kineskih ornamenata. Iskustvo prostora, kao osnova celokupnog društvenog iskustva nalazi se u srži rada Stefana Arsenijevića, koji svojim radom "Kineska kutija" postavlja pitanja o tome šta nam iskustvo prostora govori o nama samima, ispituje fiksirane koordinate prostornog sistema i individue u njemu i čiji rad funkcioniše kao svojevrsni tribute Kineskom tržnom centru. Igor Milovanović, koristi estetiku kineske revolucije i praznične tonove muzičkih kutija povezujući lokalni problem sa pitanjem globalne potrebe za pravdom, odnoseći se i na fenomen građenja, ali i nestalnosti propagandnih sistema i kampanja, dok «Kineska replika» Verice Sokanović ručno iscrtanim predmetima masovne proizvodnje, koji se najčešće kupuju u Kineskom tržnom centru, problematizuje pitanje multipliciranosti kroz sasvim intimnu selekciju predmeta i apliciranih objekata, kao čin oslobađanja predmeta masovnosti individualnim iscrtavanjem svakog izabranog predmeta ponaosob i ličnom selekcijom apliciranih objekata.

(Izvor: Anonymous said:)

 
< Prethodno   Sledeće >
Follow us on Foursquare
EUnet

Vesti iz opštine

  • Радно време Управе општине Нови Београд
  • Изложба Весне Зарев у Блок галерији
  • На радост малишана одржана предускршња инклузивна радионица
  • Управа градске општине Нови Београд због ускршњих празника неће радити oд петка до понедељка, од 14. до 17. априла 2017. године
  • У новобеоградским „Павиљонима“ откривена биста сликару Павлу Никитовићу Нику

Trenutno na TV-u

TV uživo