Poslednje poruke na forumu

Obnova Đačke česme u Bloku 45
sreda, 31 mart 2010

Đačka česmaĐačka česma se nalazi na šetalištu Lazara Kardenasa u Bloku 45 na Novom Beogradu. Izgrađena je 1983. godine, po projektu arhitekte Zorana Veljovića. Česma već dugi niz godina ne radi i u prilično je lošem stanju. Šetalište na kome se nalazi okružuju Osnovna škola "Branko Radičević" i vrtić "Sunce", sa jedne, i vrtić Zvončići, sa druge strane. Dvorišta ovih objekata su lepo uređena, puna igračaka i sprava za rekreaciju dece, tako da se zapuštena česma u ovakvom ambijentu odmah primeti.

Uprava za vode Sekretarijata za komunalne i stambene poslove i JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" doneli su odluku da "Đačku česmu" u Bloku 45 dovedu u funkcionalno stanje i preuzmu je na dalje održavanje. Kako česma ne radi već dugi niz godina, potrebno je obaviti kompletnu sanaciju, a prvi korak je prikupljanje tehničke dokumentacije i izrada glavnog projekta za sanaciju česme, što je predmet javne nabavke koja će biti sprovedena u aprilu ove godine. Očekivani termin za završetak projekta jeste septembar 2010. godine, posle čega će se, u skladu sa mogućnostima, pristupiti sanaciji česme. Realno je očekivati da će radovi biti izvedeni u toku 2011. godine.

Đačka česmaStanari ovog dela Blokova pozitivno reaguju na najavu sanacije česme, podsećajući da je lošem stanju česme doprinelo kako neodržavanje tako i nemaran odnos nesavesnih sugrađana.

– Vreme je da se česma popravi jer je koristila kako đacima obližnje škole i deci iz obdaništa tako i svima koji se šetaju ovim krajem. Ovo je jedina česma u bloku, a i estetski je veoma lepo zamišljena – jednoglasne su Danica Jovanović i Ozrinka Štindl, stanovnice Bloka 45.

Ratibor Miloradović, još jedan žitelj Bloka 45, podseća da je fontana napravljena u znak sećanja na prvu generaciju koja je završila osmi razred u OŠ "Branko Radičević".

– Bila je to vrlo originalna česma, ali su vreme i ljudi učinili svoje. Ako joj se vrati stari sjaj, to će mnogo značiti svim stanovnicima ovog naselja, jer ceo ovaj potez duž Savskog keja ima puno šetača i red je da postoji mesto gde čovek može da se osveži – kaže Ratibor.

Inače, na teritoriji grada postoje fontane i česme koje nisu u sistemu za održavanje JKP "BVK", koje su potpuno zapuštene i nisu u funkciji. Primopredaja ovih objekata u sistem održavanja JKP "BVK", poput "Đačke česme" vrši se na osnovu zahteva građana ili opštine na čijoj se teritoriji nalazi objekat.

(Izvori: beograd.rs, zoran-veljovic.com)

 
< Prethodno   Sledeće >
Follow us on Foursquare
EUnet

Vesti iz opštine

  • Радно време Управе општине Нови Београд
  • Изложба Весне Зарев у Блок галерији
  • На радост малишана одржана предускршња инклузивна радионица
  • Управа градске општине Нови Београд због ускршњих празника неће радити oд петка до понедељка, од 14. до 17. априла 2017. године
  • У новобеоградским „Павиљонима“ откривена биста сликару Павлу Никитовићу Нику

Trenutno na TV-u

TV uživo