Blokovi - Novi Beograd - Forum

Blokovi => Beton blok => Temu započeo: ivke 27. Август 2011, 12:19:09Naslov: Hotel i zgrade preko puta bloka 70A
Poruka od: ivke 27. Август 2011, 12:19:09
(http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/189122/i/1/bgd-lokacija.jpg)

Bivši vlasnici kompanije „Marbo produkt” Andrej Jovanović i Bojan Milovanović odlučili su da novac od prodaje ove firme za proizvodnju slanih grickalica ulože u gradnju stambeno-poslovnog kompleksa u Bloku 67a u Novom Beogradu, saznaje „Politika”.

Na toj lokaciji površine 3,6 hektara, između ulica Jurija Gagarina i Omladinskih brigada, biće podignuti hotel, trgovinski centar, stanovi i poslovni prostor.

Investitor firma „Deka inženjering”, kojom gazduju ova dva biznismena, angažovao je kompaniju „Mejs”, da u njihovo ime raspiše pozivni idejni arhitektonsko-urbanistički konkurs. Nadmetanje je završeno pre dva dana.

– Šest arhitekata je učestvovalo na konkursu i za mesec dana trebalo bi da bude poznato čiji će rad bitiosnova za izradu idejnog i glavnog projekta. Početak gradnje očekujemo na proleće sledeće godine – kažu u „Mejsu” koji se inače bavi upravljanjem projekata.

Budući kompleks imaće više od 100.000 metara kvadratnih, dok će na parceli uz Ulicu Jurija Gagarina biti raspoređeni poslovno-komercijalni sadržaji poput hotela i lokala, kažu dobro informisani izvori „Politike”.

– Na uvučenom delu zemljišta prema urbanističkim parametrima planirana je izgradnja stanova. Na parceli je dozvoljena gradnja do najviše 12 spratova kad je reč o poslovnim objektima, a stambene zgrade će biti upola niže – objašnjava jedan od naših sagovornika.   

„Deka inženjering” u aprilu ove godine pojavio se na oglasu Direkcije za građevinsko zemljište kao jedini ponuđač za zakup parcele u Bloku 67a u čijem se komšiluku nalazi „Delta siti”. Za parcelu od 36.025 metara kvadratnih (približno četvrtina placa na kojem je podignut „Belvil”) investitor je ponudio oko 1,3 milijarde dinara, što je bila i početna cena.

– Kada investitor dobije pravosnažno rešenje o zakupu stiču se uslovi da sa direkcijom zaključi ugovor o regulisanju zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta – ističe Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Ugovor sa direkcijom mogli bi da potpišu sledećeg meseca, a rok da završe zidanje svih objekata je najviše 36 meseci od dana dobijanja građevinske dozvole. Zakupac je u obavezi da podnese zahtev za izdavanje tog dokumenta u roku od 12 meseci od dana kada zaključi ugovor sa direkcijom.

Gradnju kompleksa Andrej Jovanović i Bojan Milovanović mogli bi da završe i pre nego što isteknu tri godine a nije isključeno da će njihovi stanovi biti ne samo velika konkurencija „Belvilu” nego i drugim stambeno-poslovnim četvrtima koje će se graditi u blizini. Jer, kako procenjuju sagovornici „Politike”, cena kvadrata stana ne bi trebalo da premaši 1.600 evra.

Jovanović i Milovanović bili su u žiži javnosti kada su avgusta 2008. „Marbo” prodali „Pepsiju” za 210 miliona evra. Njihova imena su ponovo bila aktuelna prošle godine u februaru, kada su pominjani kao kandidati za strateške partnere Jat ervejza. Mesec dana kasnije, o njima se govorilo kao o potencijalnim novim gazdama kraljevačke industrije vatrostalnih materijala „Magnohrom”. Ali, od te kupovine, kako je rečeno u Agenciji za privatizaciju, nije bilo ništa.


Izvor: Politika (http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Nesudjeni-partneri-Jata-ulazu-u-stanove.lt.html)